Millionaire's shortbread

Yummie!


Wat heb je nodig voor 1 plaatkoek


Nodig voor de bodem
  • 150 gr bloem
  • 70 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gr roomboter
  • snufje zout

Nodig voor de karamel
  • 50 gr roomboter
  • 400 gr zoete, gecondenseerde melk
  • 4 el bruine basterd suiker


Nodig voor de bovenlaag
  • 100 gr pure chocolade
  • 100 gr melkchocolade
  • 25 gr witte chocolade


Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een rechthoekige vorm van 20 bij 30 cm met bakpapier.
  2. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en het vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg. Druk het deeg in de bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem.
  3. Zet de vorm in de oven en bak 15 - 20 minuten, totdat de bovenkant licht goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  4. Smelt voor de karamel de boter in een steelpan en voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op een laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 - 15 minuten koken terwijl je blijft kloppen. Zorg dat je de pan niet alleen laat, de karamel brandt dan aan en je krijgt stukjes in je karamel. De karamel is klaar al hij  genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien.
  5. Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocolade erover gaat gieten, anders mengen de lagen.
  6. Smelt de pure- en de melkchocolade au bain marie. Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
  7. Smelt de witte chocolade en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de chocoladelaag nog zacht is. Gebruik een sateprikker en maak een golvende beweging door de witte chocolade voor eenkooi marmereffect. Laat de koek afkoelen en bewaar hem in de koelkast.
  8. Snijd de koek in stukken.

Eet smakelijk! 

Reacties